2005 - Mauritius - 3B8/HA7TM

2004 szeptemberében megjelent a hír, hogy Mauritius szigetre csoportosan mehetnek nyaralni magyar turisták. December 26-án indult az első csoport. A hír engem is felkavart, milyen lehet az Indiai Óceán közepéről, egy megyényi területről rádiózni. 10 MHz-en beszéltem a 3B8CF-Jackyvel, ő rögtön mondta, próbáljak engedélyt kérni és meg ígérte, mint az ottani szövetség titkára, hogy támogatja a kérésemet. Az engedélykérelmet útnak indítottam annak rendje módja szerint. Majd decemberben Jacky írta, hogy jártak nála a biztonsági emberek és informálódtak a kérelemmel kapcsolatban. Valószínű, hogy jóváhagyták, de ez csak ott a helyszínen fog kiderülni. Így aztán nagyon nagy bizonytalansággal indultunk neki a közel 9 ezer km-es útnak. De azért bízva felpakoltam a rádiós berendezéseimet : IC-706, AT-180 antennahangoló, Dunax 4 sávos GP, számítógép és egy HA7CR-féle memóriás elkey.
2005. január 24.-én indultunk este 22 órakor. A repülő első nekifutásra 40 percet késett majd lett belőle 80 perc. Az első cél az Egyesült Arab Emirátus, Dubai volt. Itt pihenő, majd Seychelles sziget (S7), innen már csak 160 perc volt Mauritius. Másnap 19 órára értünk a szállodába, itt a kapuban citromos törlőkendővel és helyi üdítővel vártak. Mondanom sem kell, hogy 35C fok meleg és 90% páratartalom uralkodott a szigeten. Másnap reggel taxi-bérlés, irány a főváros az ICTA engedélyszerzés. A taxis nagyon furán nézett rám, hogy mi nem oda megyünk, ahová a többi turista jár, hanem egy irodába. Az engedélyt 15 perc alatt kézbe kaptam, ami 1000 rúpia volt,  kb. 6,500 Ft.
Irány vissza a szállodába, feltelepítettem a rádiós állomásomat és kezdődhetett a forgalmazás. 21 MHz-en kapcsoltam be és az első CQ után óriási pile-up alakult ki. Szép lassan elterjedt a hír a HA amatőrök között is és egyre több HA állomás keresett meg. Az egyhetes időm alatt 180 magyarral váltottam riportot és volt olyan hívójel pl.: HA7UG, HA5KG, HA5AGS és még páran, akikkel 9 sávon volt QSO-om és legalább két üzemmódban. Szombaton volt egy RTTY verseny is, ugyan nem nyerés céljából, hanem inkább pontosztás végett bekapcsoltam itt is óriási pile-up alakult ki. Fantasztikus volt nézni a képernyőt, hogy menyi állomás hív egyszerre. A HG4I állomással több sávon is sikerült a QSO, szép térerővel hallottam a jeleit.

Fantasztikus élmény volt élőben látni az óriási teknősöket. Felültem egynek a hátára, úgy próbáltam nagyobb sebességre unszolni, de sajnos nem bírtam jobb belátásra bírni. Így inkább maradt a fényképezés. Összességében nagyon nagy élménnyel lettünk gazdagabbak, fantasztikus vendégszerető emberek élnek a szigeten. A rádiós élmények is óriásiak voltak, leszámolva azt a mérgelődést, ami a fegyelmezetlen forgalmazásból néha kialakult. 1600 QSO-val zártam az egyszemélyes DX-expedíciómat.

A QSL lapok készülnek, mindenkinek küldök lapot az irodán keresztül. A nem tagoknak válaszboríték ellenében küldöm a lapomat.

2005. február 20.-án indulok Brazíliába, PT7-Fortalázába. A hívójelem HA7TM/PT7 lesz. Mindenkit szertettel, várok a sávokban.

73 és DX,  Tibi HA7TM