SteppIR - MonstIR antenna felrakásának története - 2007

2006 decemberében elhatároztam, hogy lecserélem az antenna rendszeremet egy jobbra. A hónap vége felé megrendeltem a Wimo-n keresztül az antennát. Azt ígérték, hogy márciusra meg lesz, várni kell, most gyártják. Az antenna április végére megérkezett. Nagy lázban égve azonnal nekiálltam az összerakásának. Elég bonyolultnak tűnt, szinte mindent kétszer szereltem. Az amerikaiak másképpen gondolkodnak. Visszafelé van minden munkafázis. A csavarok nem Európaiak, ezért ez probléma is volt.

A toronyból le kellett szedni a régi antennákat, a 9 elemes Yagi-t, a 3 elemes egysávos Yagi-t, a 13 elemes URH Yagi-t, ráadásul nagyon fújt a szél. De mivel nagyon kíváncsi voltam, erőltettem a dolgot. Délután 4 óra lett mire elkezdtük csörlőzni az antennát. Sikerült is a szerelőkosárig felhúzni az elektromos csörlővel.

De sajnos beleakadt az árbocon levő URH antennába, megpróbáltuk kifordítani, ami ugyan sikerült, de nem vettük észre, hogy a kötél ferdén ki jött a csigából és a következő csörlőzéskor elvágta a kötelet. Az antenna 35 méter magasból leesett. A boom minden része elgörbült, eltörött az egyik motor és három részelem is összetört. Nagyon el voltam keseredve, de gondoltam nem adom fel, nem fog ki rajtam. Írtam levelet a SteppIR cégnek. Sajnos ők nem foglalkoztak velem, visszapasszolták az ügyet a Wimo-nak.
A Wimo megrendelte az alkatrészeket amire két hónapot vártam, de a boom-ot azt nem, mivel azt a Wimo is le tudja gyártani. Közben felvettem a kapcsolatot egy kecskeméti alumíniumgyártó céggel. Aki legyártotta a részemre a csöveket (AlMgSi 0.7) nagyon kedvező áron. Mivel nagyon hajtott a kíváncsiság, gyorsan újból összeraktam. De most már elővigyázatos voltam és rendeltem egy 51méteres darut. Sajnos a második nekifutásunk is kudarcba fulladt. Ahogy a daru elkezdte emelni, a boom összecsuklott, nem bírta el a saját súlyát.

Újra szétszedtük az antennát és megvártuk a németországi boom-ot. Bár ez sem volt egyszerű mivel 70x3mm csőbe a 65x5mm cső nem passzolt. Alig találtam olyan eszterga gépet, ahol le tudtak esztergálni 1 méter hosszan egy millimétert. Azért végül is sikerült újból összerakni az antennát. Majd újból jött az 51 méteres daru. Most már minden rizikó faktort kiiktattunk és beemeltük az antennát a helyére.

Impozáns látványt nyújtott a közel 11 méteres boom-mal és a 21,5 méteres elemeivel. 40m-en és 30m-en 3 elemes, 20m-től 10m-ig 4 elem, 6m-en 6 elemes egysávos Yagi-ként tud üzemelni. Az első próbák is szenzációs eredményt hoztak a 4 elemes Quad-hoz képest, legalább egy S-fok volt a különbség, de volt rá eset, amikor 2-3 S-fok differencia is érezhető volt. Ami a leírásában szerepel, azokat a paramétereket túlteljesíti az antenna. Több amatőr barátom is meghallgatta, hogy mit tud az antenna és nem akartak hinni a fülüknek (HA5PT, HA7RY, HA5PP, HA5JI). Ez az antenna egy teljesen más, idegen technológiával készült. Nekünk, régi motorosoknak ez hihetetlennek tűnik. Igaz, az elv régóta adott, csak a kivitelezés volt megoldatlan, ami viszont a K7IR-nek sikerült. TNX! (www.steppir.com)

A történet folytatódik… Mivel ennyire jónak bizonyult az antenna, megrendeltem egy másik 4 elemes SteppIR antennát, ami csak 20m-től indul. Ezt egy 21m magas toronyra szereltem fel, a 4 elemes Quad helyére. Itt a méréskor már nem volt olyan nagy differencia, mint a Quad között. A szerelés az nagyon gyorsan ment, egy órán belül a helyére került.

A két antennát sikerült összekötni. A 2007-es LZ DX versenyen sikerült kipróbálnom, szenzációsan működött. Négy irányba tudtam a két antennával sugározni. A verseny alatt szinte meg se kellet fordulni az antennákkal. Minden irányból jöttek az állomások.

2010 május 17.-én újabb katasztrófa. Azon a bizonyos héten, 10 napon keresztül tombolt a szél, kb. 140km/óra sebességgel. Az utolsó napon a tartóárboc nem bírta a szélterhelést és elroppant. Ekkor a szél 180 fokot fordított rajta és hanyatt lökte az antennát. Az antenna 40 méter magasról a szomszéd kertbe esett. Persze megint összetörtek az alkatrészek: egy motor, három elem végei és a tartógerinc. Sikerült pótolnom és egy hónapon belül a helyére került az antenna. Közben az antennatartó szerkezetet átalakítottam liftes rendszerre, most le-fel mozgatható a rendszer. Így talán könnyebb a javítása.